پروژه های طراحی و ساخت کارخانه

به‌عنوان یک سازنده کارخانه قوی و قدرتمند، طراحی و ساخت کارخانه با فضا و هزینه مناسب، امکانات لازم و متناسب با نیاز کارفرما، چیزی است که ما را در طراحی و ساخت و احداث کارخانه متمایز می‌کند. ما طراحی و ساخت کارخانه را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهیم.

یکی از زمینه‌های فعالیت شرکت ایستا بنای راسخ، طراحی و ساخت کارخانه و شرکت های تولیدی دانش بنیان است که فرایندی تخصصی و مهندسی است. از عملیات مشاوره و طراحی گرفته تا عملیات ساخت و رعایت استانداردها و ضوابط ساخت و ساز مخصوصا در شهرک های صنعتی یا مناطق صنعتی ویژه فرایندهایی هستند که باید بادقت و کیفیت بالا انجام شوند.

فهرست مطالب:

ساخت کارخانه به چه شکل انجام می‌شود؟

نکات قابل ملاحظه ای باید قبل از احداث کارخانه در نظر گرفته شوند که در این مقاله به آنها می‌پردازیم. برای ساخت کارخانه مراحلی وجود دارد که هرکدام از این مراحل باید به شکل اصولی انجام شوند. اما پیش از آن، از شما دعوت می‌کنم تا بخشی از مراحل طراحی و ساخت کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه را تماشا کنید.

کلیپ طراحی و ساخت کارخانه

نمایش ویدیو درباره کاور کلیپ پروژه طراحی و ساخت کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه

مراحل ساخت کارخانه

در اینجا با مثالی از پروژه کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه، این مراحل را به شما توضیح می‌دهیم:

1. مطالعات فاز صفر و مشاوره‌های قبل از طراحی کارخانه

خدمات طراحی فاز صفر معماری شامل نقشه‌های جانمایی و ترازبندی سایت پلان می‌باشد.

2. مدلسازی سه بعدی برای طراحی نمای کارخانه

طراحی و مدلسازی سه بعدی برای احداث کارخانه
طراحی و مدلسازی سه بعدی برای احداث کارخانه

در قدم دوم پس از دریافت نظرات کارفرما و سلایق آن و منطبق با استانداردهای ساخت کارخانه، واحد معماری شرکت ایستا بنای راسخ که متشکل از تیمی مجرب و باسابقه درخشان می‌باشد، فرایند طراحی معماری فاز صفر را آغاز می‌نماید و سپس مدل‌سازی سه‌بعدی نمای کارخانه را انجام می‌دهد. این طراحی بارها مورد بررسی قرار می‌گیرد و در نهایت طرح تأیید شده توسط هر دو طرف، برای فرایند اجرا به مرحله‌های بعد می‌رود.

3. گودبرداری و اجرای عملیات خاکی

گودبرداری و اجرای عملیات خاکی
گودبرداری و اجرای عملیات خاکی

پس از تأیید طراحی کارخانه، مهندسین شرکت به محل پروژه می‌روند و مطابق با نقشه‌های معمار عملیات گودبرداری را انجام می‌دهند.

4. بتن‌ریزی و اجرای عملیات فونداسیون

بتن ریزی و اجرای عملیات فوندانسیون
بتن ریزی و اجرای عملیات فوندانسیون

پس از اینکه عملیات گودبرداری به اتمام رسید، نوبت به مرحله اجرای فونداسیون می‌رسد که در این مرحله بتن‌ریزی‌های پی کارخانه انجام می‌شود تا استحکام آن حفظ شود.

5. نصب اسکلت فلزی

نصب اسکلت فلزی
نصب اسکلت فلزی

حالا که عملیات فونداسیون انجام شده نوبت به نصب اسکلت فلزی می‌رسد تا سازه فلزی شکل بگیرد. این اسکلت مطابق با نقشه‌های طراح، در محل‌های خود نصب می‌شود.

6. اجرای سقف عرشه فولادی

اجرای سقف عرشه فولادی
اجرای سقف عرشه فولادی

سقف‌های عرشه فولادی به دلیل هزینه مناسب‌تر و سرعت اجرای بالاتر این روزها محبوبیت بالایی دارند. شرکت ما هم برای بالابردن کیفیت ساخت و کاهش هزینه‌های آن، از سقف‌های عرشه فولادی استفاده می‌کند. بعد از اینکه اسکلت فلزی نصب شد، عملیات اجرای سقف عرشه فولادی و بعد از آن بتن‌ریزی‌های مربوطه انجام می‌شود.

7. عملیات سفت‌کاری و دیوارچینی کارخانه و محوطه

عملیات سفت کاری و دیوارچینی کارخانه و محوطه
عملیات سفت کاری و دیوارچینی کارخانه و محوطه

بعد از آماده‌شدن اسکلت و سقف‌های کارخانه، نوبت به دیوارچینی و تکمیل ساختار سازه می‌باشد. در این مرحله کارگران عملیات آجرکاری دیوارهای کارخانه و محوطه آن را انجام می‌دهند.

8. پیاده‌سازی و اجرای نمای کارخانه

پیاده سازی و اجرای نما
پیاده سازی و اجرای نما

حالا که بنای کارخانه تکمیل شده نوبت به تکمیل ظاهر کارخانه می‌رسد. در این مرحله نمای کارخانه و یا شرکت دانش بنیان مطابق با نظر و انتخاب کارفرما اجرا می‌شود. در نمونه کارخانه نیکان صنعت ما از ورق‌های ساندویچ پنل برای تکمیل نمای کارخانه استفاده کردیم.

9. عملیات تکمیلی

وضعیت فعلی پروژه ساخت کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه

تا به اینجا تقریباً به پایان ساخت کارخانه می‌رسیم. فقط موارد جزئی در مورد عملیات داخلی و این‌چنین مواردی وجود دارند که بعد از تکمیل آنها پروژه به پایان می‌رسد.

اگر برای ارتقا کسب‌وکار دانش بنیان و تولید خود به فضایی مناسب و استاندارد نیاز دارید، باید راه‌اندازی کارخانه و یا یک مجتمع صنعتی را در کار خود قرار دهید. داشتن کارخانه‌ای با فضای مناسب و امکانات لازم، خواسته هر تولیدکننده‌ای می‌باشد. ما با تیم متخصص خود تمام نیازهای شما در ساخت و تأسیس کارخانه را فراهم می‌کنیم.

جهت مشاوره رایگان در خصوص مطالعات ، طراحی ، ساخت و راه اندازی کارخانه خود تماس حاصل فرمایید.

 

نکات لازم در طراحی کارخانه

در طراحی کارخانه فاکتور هایی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. پس اگر میخواهید یک کارخانه جدید طراحی کنید و بسازید این موارد را در نظر بگیرید.

10 نکته قابل ملاحظه در احداث کارخانه
10 نکته قابل ملاحظه در احداث کارخانه

1. ماهیت فرآیند تولید

ساختمانهای مورد نیاز برای استقرار فرآیندهای تولید مداوم یا متناوب از نظر طراحی بسیار متفاوت هستند. بندرت پیش می آید که یک ساختمان برای هر دو نوع تولید دانش بنیان مناسب باشد. طراحی و احداث کارخانه با توجه به نوع محصول تولیدی و تجهیزات مورد استفاده متفاوت است.

کارخانه های دانش بنیان که لاستیک ، لباس ، ماشین آلات ، بطری های شیشه ای ، پرس ها یا صفحات فولادی تولید می کنند دارای طرح هایی هستند که از نظر بارگیری ، ارتفاع سقف ، اندازه محوطه ، تهویه و رطوبت و غیره متفاوت هستند.

2. انعطاف پذیری

فرض کنید یک صاحب کارخانه علاقه مند است کالای اصلی خود را کنار و تصمیم به تولید دانش بنیان محصول دیگری بگیرد که احتمالاً سودآوری آن بیشتر است. او نمی تواند کارخانه دیگری بسازد و به فکر استفاده از همان ساختمان قدیمی کارخانه برای ساخت محصول جدید است. این چیز عجیبی نیست.

بسیاری از کارخانه های قدیمی پنبه سازی و شکر در حال حاضر برای کارهای مهندسی نور استفاده می شود. در اینجا سوالی مطح می شود که آیا ساختمان کارخانه قدیمی برای ساخت محصول جدید انعطاف لازم را دارد؟

بنابراین انعطاف پذیری در طراحی کارخانه از کهنه و منسوخ شدن آن جلوگیری می کند و حتی در صورت تغییر در محصول ، فرآیند یا فناوری ، همان کارایی عملیاتی را به آن (یعنی کارخانه قدیمی) می بخشد.

انعطاف پذیری با موارد زیر می تواند بیشتر شود:

  • ایجاد یک طبقه بزرگ بدون مانع شدن ستون ها که باعث می شوند فرایندها و طرح بندی ها به راحتی قابل تغییر باشند.
  • حفظ مقاومت کافی خرپای سقف و ارتفاع سقف به منظور نصب تجهیزات جدیدتر برای استفاده از مواد و کنترل دمای داخل کارخانه
  • عدم ایجاد انسداد دائمی مانند دیوار ها و پارتیشن ها در طبقه تولید
  • تهیه درایوهای موتور مجزا برای ماشین آلات
  • تهیه شبکه برق در سطوح مختلف ولتاژ در بالای سر ، بطوری که منبع تغذیه را بتوان در نزدیکی تجهیزات مورد استفاده قرار داد.
  • ایجاد طبقات مقاوم برای جا دادن تجهیزات سنگین تر
  • نصب و راه اندازی دستگاه به گونه ای باشد که در صورت نیاز به تغییر چیدمان ، ماشین ها به راحتی قابل جابجایی باشند.

3. توسعه پذیری یا گسترش در آینده

حفظ تدارکات برای گسترش در آینده به دلیل گسترش عظیم صنعت در سالهای اخیر بسیار ضروری شده است. در زمان ساخت کارخانه جدید برای گسترش های آینده توجه لازم مبذول می شود. اما قبل از آن باید یک مکان و سایت کارخانه به اندازه کافی بزرگ برای نیازهای فعلی و نیازهای توسعه در آینده خریداری شود.

در طول طراحی کارخانه باید با دقت به آینده نیز فکر کنید که آیا کارخانه از نظر طول و عرض گسترش میابد یا طبقات جدید به آن اضافه می شود. اگر تصمیم بر این باشد که از نظر طول و عرض گسترش یابد ، دیوارهای انتهایی کاذب و غیر باربر ساخته می شوند تا انعطاف را آسان تر کنند. اگر قرار است طبقات بیشتری اضافه شوند، پایه های مناسب ، تکیه گاه ها و غیره باید در ساختار اصلی برای تحمل وزن طبقه اضافه شده تهیه شوند.

در جاهایی که عملیات هایی در ساختمان های جداگانه مستقر هستند اشکال خاصی از طرح به دلیل سهولت گسترش ، محبوب شده اند و به شکل حروف F  ، E  ،  H ،  L ، U  ، T هستند. ساختمان اصلی در خطوط کامل قرار دارد و گسترش ها به صورت نقطه چین نشان داده می شوند.

شکل طراحی به حروف F  ، E  ،  H ،  L ، U  ، T
شکل طراحی به حروف F  ، E  ،  H ،  L ، U  ، T

4. امکانات خدماتی

امکانات خدماتی مانند تجهیزات اطفا حریق ، سیستم های تصفیه فاضلاب ، تجهیزات برق اضطراری و آماده به کار ، تجهیزات هوای فشرده ، تجهیزات گرمایشی ، روشنایی ، تهویه هوا و غیره باید به طور جداگانه و مناسب نگهداری شوند.

5. امکانات کارمندان

وجود امکانات خوب انگیزه ای برای کارمندان یک سازمان به حساب می آید و باعث افزایش روحیه در آنها می شود. در مورد وسایل دستشویی و توالت ، درمانگاه ها ، سالن غذاخوری ، اتاق های تفریحی ، محل های پارکینگ و غیره، کارخانه و شرکت دانش بنیان باید از شرایط کافی برخوردار باشد.

امکانات رفاهی کارمندان
امکانات رفاهی کارمندان

6. نور

یکی از مهمترین عوامل محیطی نورپردازی است که باعث افزایش بهره وری ، کاهش حوادث و رضایتمندی کارمندان می شود. از جمله مزایای نور خوب در طراحی و احداث کارخانه عبارتند از :

  • افزایش تولید و کاهش هزینه ها
  • کاهش سانحه و حوادث
  • دید بهتر و فشار کمتر بر روی چشم
  • فساد کمتر
  • نظافت و تمیزی کارخانه می تواند بهتر حفظ شود
  • نظارت آسانتر و بهتر بر مواد موجود در فرآیند و محصولات نهایی
  • بهبود روحیه در بین کارکنان
اهمیت نور در طراحی و احداث کارخانه
اهمیت نور در طراحی و احداث کارخانه

ویژگی های نور خوب

  1. نور باید از شدت کافی برای عملیات خاصی که در حال انجام است برخوردار باشد.
  2. نور باید در اکثر نقاط به یک اندازه روشن باشد
  3. باید بین هر قسمت از یک شی و از پس زمینه اطراف کنتراست کافی اما نه تند وجود داشته باشد.
  4. نور نباید باعث ایجاد سایه شود.
  5. از نور خیر کننده نباید استفاده کرد.

ماهیت نور

  1. نور طبیعی بهترین نور برای کار است اما در زمان های روز و سال و شرایط آب و هوایی (مخصوصا ابری) متفاوت است. همچنین با اندازه و موقعیت پنجره ها متفاوت است و علاوه بر این تنظیم شدت نور طبیعی امکان پذیر نیست. این امر استفاده از نور مصنوعی را ضروری می کند.
  2. نور مصنوعی به گونه ای طراحی شده که مکمل نور طبیعی باشد. نور مصنوعی ، در طول روز ، فقط به مناطقی که نور کافی برای کار ندارند ، نور میرساند.

منابع نور مصنوعی

  • لامپ رشته ای
  • لامپ فلورسنت
  • لامپ بخار جیوه

لامپ های رشته ای ارزان هستند و به آسانی نصب می شوند و در وات های مختلف وجود دارند. اما این لامپ ها راندمان پایینی دارند و برای استفاده محلی مناسب هستند. در واقع جایگزین لامپ های فلورسنت هستند.

لامپ های فلورسنت راندمان بالایی دارند و در استفاده از آنها در کارخانه ها رایج است. این لامپ ها مصرف کم و عمر طولانی دارند. درجه روشنایی آنها کم است و در رنگ های مختلف موجود می باشند.

لامپ های بخار جیوه نور بیشتر و عمر بالاتر دارند و نگهداری آنها راحت است نور آبی مایل به سبز آن یک ظاهر غیر طبیعی ارائه میدهد. لامپ های بخار جیوه در محوطه های بزرگ برای روشنایی عمومی صنعتی استفاده می شود.

7. سیستم گرمایشی

در طراحی و احداث کارخانه و شرکت دانش بنیان سیستم گرمایشی به دلایل زیر اهمیت دارد :

  • پردازش: برای ذوب فلزات، آلیازها و آهنگری به گرما نیاز است
  • گرمایش در محل کار: سیستم گرمایشی برای بهبود عملکرد کارکنان در فصل زمستان نیاز است. دمای مطلوب در محل کار باید 15 تا 18 درجه سانتی گراد باشد.
  • پخت و پز وعده های غذایی کارخانه
سیستم گرمایشی در طراحی و احداث کارخانه
سیستم گرمایشی در طراحی و احداث کارخانه

منابع گرمایشی برای :

پردازش ها و عملیات : کوره های برقی یا نفتی یا زغال سنگ، دیگ های بخار

گرمایش محل کار : بخاری برقی ، اجاق زغالی

پخت و پز: اجاق گازی یا برقی

سوخت معمولاً به صورت متمرکز می سوزد و گرما به کمک لوله های حاوی آب گرم ، بخار یا هوای گرم به مکان های مختلف کار و غیره منتقل می شود. سیستم های گرمایشی را میتوان به صورت خودکار کنترل کرد.

8. تهویه

تهویه در اصل هوای بیات کارخانه را با هوای تازه جایگزین می کند. اگر هوای کهنه از بین نرود ، بوی بد می دهد و غلظت دی اکسید کربن ، رطوبت و دما افزایش می یابد. تهویه نامناسب منجر به ناراحتی و خستگی می شود. کارخانه های مدرن با تغییرات ساعتی هوا، تهویه مطبوع را برای کارکنان خود فراهم می کنند.

روش های تهویه

  • تهویه طبیعی از طریق در و پنجره ها
  • تهویه مکانیکی با استفاده از فن های خروجی برای استخراج هوای کهنه از ساختمان کارخانه

9. دمای هوا

تهویه هوا کنترل دمای هوا ، رطوبت ، تمیزی و توزیع هوا است. كنترل دما شامل گرم كردن هوا در زمستان و خنك كردن آن در تابستان است. گرمای کارخانه ممکن است از طریق آب داغ یا بخار یا یک مرکز گرم تولید شود.

10. موارد دیگر

1. نمای کارخانه

با استفاده از رنگهای جذاب ، بخشهای شیشه ای و فلزی ، می توان به ظاهر خوب دست یافت. سبک معماری و مصالح ساختمانی مسئول نمای خوب یک کارخانه هستند.

2. ساختاری قوی ، بادوام ، اقتصادی و ایمن

از سازه های فلزی برای سقف سازی و استحکام استفاده کنید. از در و پنجره از پیش ساخته شده استفاده کنید. همچنین ساخت و ساز با بتن از پیش ساخته ممکن است مفید باشد.

3. تمهیدات امنیتی

این کار شامل تهیه سیمهای خاردار ، گذاشتن قطعات شیشه ای شکسته بر روی دیوارهای مرزی ، نگهداری مواد منفجره و قابل اشتعال در خارج از ساختمان کارخانه در محفظه های جداگانه و غیره است.

4. کنترل صدا

به حداقل رساندن صداهای نامطلوب برای کاهش خستگی روحی کارگران (منجر به) حوادث و ناشنوایی صنعتی نشود.

نمای در حال تکمیل پروژه فاز دو کارخانه شوکت
نمای در حال تکمیل پروژه طراحی و احداث فاز دو کارخانه شوکت

شرکت مهندسی ساختمانی ایستا بنای راسخ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﻣﺸﺎﻭﺭﻩ، ﻃﺮﺍحی، مدیریت ﻭ ﺍﺟﺮای ﺍﻧﻮﺍﻉ پروژه‌های صنعتی داخل و بیرون شهرک‌های صنعتی سراسر کشور را ارائه می‌نماید. طراحی و راه‌اندازی کارخانه و شرکت دانش بنیان یکی از این زمینه‌های تخصصی ما است. برخی پروژه‌ها شامل:

  • مجتمع‌های صنعتی
  • مجتمع‌های تولیدی
  • مجتمع‌های کشت و صنعت
  • مجتمع‌های پرورش دام سبک و گاوداری
طراحی و ساخت کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه
طراحی و ساخت کارخانه نیکان صنعت خاورمیانه

همچنین جهت مشاوره رایگان در خصوص نوسازی ، بهسازی ( اورهال ) ، مقاوم سازی و توسعه مجتمع یا کارخانه خود تماس حاصل فرمایید.

شرکت ایستا بنای راسخ پیشتاز در ارائه خدمات فنی مهندسی در زمینه پروژه‌های صنعتی می‌باشد. این شرکت دارای تیم کامل مهندسی در زمینه مهندسی و عمران است.

شرح خدمات طراحی کارخانه

  1. مطالعات و فاز صفر
    • طراحی نما و طراحی داخلی
  2. معماری
    • فاز یک (نقشه پلان و برش)
    • فاز دو (نقشه جزئیات اجرایی)
  3. سازه
    • نقشه سازه
    • مدل سه‌بعدی محاسباتی + دفترچه محاسباتی
    • مدل سه‌بعدی شاپینگ
  4. تأسیسات مکانیکی
    • فاز اول -> نقشه‌های جنرال
    • فاز دوم -> نقشه‌های تخصصی با جزئیات اجرایی
  5. تأسیسات برقی
    • فاز اول -> نقشه‌های جنرال
    • فاز دوم -> نقشه‌های تخصصی با جزئیات اجرایی

معماری فاز صفر

شرح خدمات طراحی فاز صفر معماری شامل نقشه‌های جانمایی و ترازبندی سایت پلان، به شرح زیر می‌باشد:

  • جانمایی فضاهای کاربری از قبیل ورودی‌ها و خروجی‌ها، فضاهای خدماتی، ساختمان‌های جنبی و سایر ابنیه موردنیاز در سایت پلان (و در کارخانجات صنعتی آیتم‌هایی نظیر باراندازها، باسکول‌های بارهای ورودی و خروجی، موتورخانه‌های مرکزی، سالن‌های تولید و غیره) و همچنین نقشه‌های ترازبندی سایت و جداول کاربری به‌صورت لکه‌گذاری
  • بازدیدهای میدانی و بررسی شرایط موجود زمین و تهیه نقشه از بیلت دقیق و ترازبندی سازه‌های موجود
  • بررسی وضعیت فضاهای کاربری بر اساس نیازهای کارفرمایان
  • بررسی مطالعات توپوگرافی زمین شامل احجام بهینه خاک‌برداری و خاکریزی که از نتایج برداشت ترازهای ارتفاعی زمین استنتاج می‌گردد.
  • بررسی مطالعات ژئوتکنیکی شامل جنس و پارامترهای مقاومتی خاک، نفوذپذیری و زاویه شیب ترانشه و غیره بر اساس نتایج خروجی آزمایشگاه مکانیک خاک.
  • بررسی نوع و علل دسترسی‌ها و ارتباط میان سایت و معابر اصلی و فرعی، کاهش فضاهای دسترسی و گردش ماشین‌آلات سنگین و ادغام با استاندارهای روز آتش‌نشانی جهت استفاده از حداکثر مجاز مساحت زیربنا
  • بررسی ضوابط ساخت‌وساز شهری یا صنعتی و لحاظ‌کردن این ضوابط در طراحی فاز صفر
  • مطالعه بر روی ویژگی‏های خاص سایت نظیر دکل‌های برق، صدا، رایحه‌های خوشایند و ناخوشایند، آلودگی صوتی و هوایی، دیدهای مطلوب و نامطلوب و غیره
  • بررسی نکاتی همچون میزان بارندگی برف‌وباران، رطوبت و دمای محلی در زمان‏های مختلف ماهانه و سالانه، مسیر خورشید و زاویه عمودی آن در مواقع متعدد سال، بادهای مطلوب و نامطلوب بر اساس آمار سازمان‏های رسمی
  • ارائه نقشه‌های ترازبندی فضاهای کاربری، محوطه بارانداز و مسیرهای عبور ماشین‌آلات به‌گونه‌ای که علاوه بر تأمین هدایت مطمئن و استاندارد آب‌های سطحی، بهینه‌ترین احجام عملیات خاکی حاصل گردد.

معماری فاز یک

بر اساس خروجی نقشه‌های مصوب فاز صفر، نقشه‌های فاز یک معماری طراحی می­گردد. شرح خدمات طراحی فاز یک معماری شامل نقشه‌های پلان‌های داخلی و برش مقاطع سوله‌ها و محوطه خارجی آن، به شرح زیر می‌باشد:

  • نقشه‌های آکس­بندی دقیق سوله‌ها بر اساس خروجی نقشه‌های لکه‌گذاری فاز صفر معماری
  • پلان فضاهای داخلی سوله‌ها بر اساس نیازها و بایدونبایدهای خطوط تولید که در جلسات مشترک با کارشناسان معرفی شده کارفرما توسط تیم‌های تخصصی معماری طراحی و ارائه می­گردد.
  • ارائه مقاطع برش طولی و عرضی سوله‌ها بر اساس ارتفاع موردنیاز خطوط تولید، شیب بندی مجاز سقف و حداکثر ارتفاع مجاز سازه
  • ارائه طرح‌های نمای چهار طرف، چیدمان درب‌های ورودی و پنجره‌های تأمین نور
  • ارائه جداول متریال متناسب با نوع کاربری فضاهای داخلی و خارجی

معماری فاز دو

بر اساس خروجی نقشه‌های چهارگانه (معماری، سازه، تأسیسات برق و مکانیک) و تطابق این نقشه‌ها با هم نقشه‌های فاز دو معماری (نقشه‌های جزئیات دقیق ساخت) با شرح خدمات زیر قابل‌ارائه خواهد بود:

  • پلان‌های اندازه‌گذاری دقیق موقعیت فضاهای کاربری، معماری طبقات، شیب بندی بام
  • بزرگ­نمایی فضاهای کاربری نظیر سالن­های تولید، انبار، مخازن مواد اولیه، ساختمان‌های اداری، سرویس­های خدماتی و بهداشتی و غیره
  • جانمایی تأسیسات برقی و مکانیکی
  • اندازه‌گذاری دقیق به همراه جزئیات اجرایی نماها
  • جزئیات اجرایی مقاطع طولی و عرضی، وال پست‌ها، پوشش کف طبقات، راه‌پله‌ها و غیره
  • طراحی نمای خاص یا مفهومی و رندرهای سه‌بعدی آن در صورت درخواست کارفرمای محترم

شرح خدمات مدیریت پیمان ساخت کارخانه

مدیریت مراحل مختلف کار، نظارت بر حسن اجرای عملیات عمرانی طرح توسعه کارخانه و ارتباط با مراجع نظارتی و تأییدکننده قانونی، برنامه‌ریزی پیشرفت اجرا و ارائه گزارشات مربوطه به کارفرمای محترم قسمتی از شرح خدمات مدیریت پیمان می­باشد. این خدمات به‌صورت مختصر شامل بر موارد زیر است:

  • رعایت صرفه و صلاح کارفرمای محترم در تمامی مراحل اجرای ساختمان، بر عهده مدیر پیمان می­باشد.
  • تهیه و هماهنگی خرید کلیه مصالح موردنیاز پروژه با تشخیص و هزینه کارفرمای محترم و با اخذ تأییدیه از ایشان. ارائه هزینه‌های اجرای پروژه باتوجه‌به نقشه‌ها و مشخصات فنی و روش­های اجرایی مختلف به‌صورت مقایسه­ ای به کارفرمای گرامی تا ایشان نسبت به انتخاب متریال و نوع روش اجرا تصمیم­گیری نماید.
  • استفاده از مصالح مناسب مطابق مشخصات فنی ارائه‌شده در نقشه
  • ارائه برنامه زمان‌بندی و بودجه‌بندی بر اساس فعالیت‌های کلی و زیر فعالیت‌های جزئی پروژه در قالب مایکروسافت پروژکت (MSP) و ارائه گزارشات ماهیانه پیشرفت پروژه و بودجه واقعی پروژه بر اساس فعالیت‌های انجام‌شده و تأخیرات رخ‌داده و ارائه راهکار جبران تأخیر برای صرفه و صلاح پروژه بر عهده مدیر پیمان است.
  • کلیه قراردادهای منعقده با پیمانکاران توسط مدیر پیمان تهیه و برای بررسی و انعقاد قرارداد در اختیار کارفرمای محترم قرار می­گیرد.
  • ارائه صورت‌وضعیت تأییدشده پیمانکاران به کارفرمای محترم و تأیید فعالیت‌های انجام‌شده، رعایت جوانب لازم در پرداخت‌ها به پیمانکاران و پیمانکاران جزء
  • تأمین عوامل فنی و پیمانکاران جزء موردنیاز جهت اجرای عملیات اجرایی دوره مدیریت پیمان و معرفی به کارفرمای محترم و اخذ تأییدیه از وی. استقرار و نظارت مستمر نیروهای فنی مهندسی مدیر پیمان
  • پیگیری لازم جهت بازدید ناظر و یا ناظرین از مراحل مختلف پروژه و گرفتن تأییدیه‌های کیفی لازم برای هر مرحله از کار و به تأیید رساندن کار توسط مراجع ذی­صلاح
  • گرفتن استعلام برای خرید اقلام و مصالح مورد نیاز از حداقل سه فروشنده یا انجام‌دهنده کار و ارائه آن به کارفرمای محترم جهت تصمیم­گیری.
  • رعایت شرایط خصوصی و مشخصات مندرج در پروانه ساختمان و نقشه‌های مصوب در اجرای کار
  • حق‌الزحمه مدیر پیمان بر مبنای درصدی از هزینه‌های احداث بنا به مدیر پیمان پرداخت می­گردد. این مدیر متضمن است با اعمال روش­های صحیح اجرایی و رعایت جوانب زمانی و مالی پروژه به‌گونه‌ای در هزینه‌های کلی احداث کارخانه صرفه‌جویی نماید تا علاوه بر صرفه اقتصادی حق‌الزحمه مدیریت پیمان، موجب کاهش هزینه‌های تمام شده نیز گردد.

پروژه‌های طراحی و راه‌اندازی کارخانه

  • شرکت شوکت رزن همدان
  • طرح توسعه و مقاوم‌سازی آهنگری نوین
  • پروژه احداث نیروگاه برق‌آبی قم
  • پروژه طراحی و نظارت عالیه کشت و صنعت شریف‌آباد
  • طرح مطالعاتی و طراحی گاومیش داری شهرستان شوش
  • پروژه شرکت نیکان صنعت خاورمیانه
  • طرح مطالعاتی و طراحی پروژه گاوداری مراغه
  • پروژه شرکت فراز پردازش آرکا (آرکل)
  • پروژه شرکت پارسا فرتاک دادهٔ ویرا

سال 1401 : سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین – در کنار تولیدکنندگان محترم ایستاده‌ایم.

شرکت ایستا بنای راسخ به‌عنوان قوی‌ترین تیم سازنده کارخانه در ایران با افتخار همانند سایر پروژه‌های صنعتی قبل، آمادگی خود جهت مشاوره به شما صنعتگر را گرامی اعلام می‌دارد. ما افتخار داریم در سال تولید، پشتیبانی و مانع‌زدایی، پشتیبان فنی و مهندسی شما در زمینه توسعه و ساخت کارخانه شما باشیم.

جهت شروع همکاری و مشاوره رایگان در زمینه توسعه، احداث و بازسازی کارخانه خود با ما تماس بگیرید.

هزینه ساخت و راه‌اندازی کارخانه بسته به نوع پروژه‌ها و نوسانات قیمت متفاوت است. برای همین قیمت دقیقی نمی‌توان اعلام کرد. اما به طور میانگین هزینه راه‌اندازی کارخانه به ازای هرمتر مربع از 4 میلیون تومان به بالا میباشد.

طراحی و نمای جذاب، بنای مستحکم و پایدار، قابلیت توسعه و گسترش فضا در آینده، امکانات خدماتی، سیستم‌های گرمایشی – سرمایشی، سیستم‌های تهویه، نورپردازی مناسب، کنترل و عایق صدا، تمهیدات امنیتی

شرکت ایستا بنای راسخ توانایی طراحی و احداث انواع کارخانجات صنعتی و تولیدی مختلف از جمله (آب‌معدنی، کاغذسازی، سیمان، فولاد، اسباب‌بازی، آسفالت، قطعات خودرو، پوشاک، مواد غذایی، آرد، اکسیژن، لبنیات، کاشی و سرامیک، بازیافت زباله، مواد شوینده، خوراک دام، داروسازی، الکل سازی، بازیافت و غیره) را دارد.

 

بله – شرکت ایستا بنای راسخ طراحی و ساخت کارخانه را در سایر کشورها مخصوصاً کشورهای دوست (عراق، سوریه، عمان و لبنان) و همسایه انجام می‌دهد.

با ارسال اطلاعات خود، مشاوره رایگان ساخت کارخانه دریافت کنید.

12 دیدگاه ها

  • الان هزینه ساخت کارخانه چقدر میشه؟ و اینکه بخوام یه کارخانه بسازم باید چیکار کنم؟

    • درود به شما
      دوست عزیز درحال حاضر با توجه به نوع کارخانه و محل کارخانه و همچنین نوسانات ارزی تو کشور به هیچ وجه نمیشه گفت هزینه ساخت کارخانه چقدر میشه
      اما برای ساخت کارخانه با واحد فنی ما به شماره 02166073994 تماس بگیرین مشاوره رایگان خدمتتون ارائه میدن و میتونید راجع به هزینه ها هم صحبت کنید.

  • بهترین کارخونه ساز ایران قطعا شرکت ایستا بنای راسخ هستش. تجربه کار کردن با شما رو بنده به خیلی از اطرافیان پیشنهاد دادم. سپاس از مدیریت و پرسنل شرکت

    • بله ما هر کارخانه ای که مد نظر شما باشه طراحی و اجرا میکنیم. لطفا برای دریافت مشاوره تماس بگیرید.

  • سلام می خواهیم کارخانه ای طراحی کنیم که ضوابط شرکت شهرک های صنعتی و گواهینامه ای داخلی و بین المللی از جمله سیب سلامت و ایزوهای مختلف را اخذ کنیم، میشه راهنمایی بفرمایید. و اینکه هزینه ساخت کارخانه با سوله و ساختمان اداری و سردر کارخانه و محوطه سازی چند در میاد؟ جرثقیل ندارد و کف سازی سوله اپوکسی هست. ممنون

    • احتراما در صورت امکان شماره خود را برای ما ارسال و یا با دفتر مرکزی شرکت به شماره 02166073994 تماس بگیرید. همکاران ما مشاوره های لازم را خدمت شما ارائه خواهند کرد.

  • سلام وقت بخیر
    شرکت شما مطالعات و فاز صفر و یک و دو طراحی کارخانه و احداث آن را انجام می دهد؟
    باتشکر

    • بله تمامی خدمات مربوط به طراحی و ساخت کارخانه توسط شرکت ایستا بنای راسخ انجام می شود. در صورت نیاز شماره خود را ارسال و یا با ما تماس بگیرید.

    • بله تمامی خدمات مربوط به طراحی و ساخت کارخانه توسط شرکت ایستا بنای راسخ انجام می شود. در صورت نیاز شماره خود را ارسال و یا با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − هشت =